Tredje tur til Sør Afrika

For tredje gang reiser IB-elever til Sør Afrika, til Botshabelo-barnehjemmet for å hjelpe.

Humanitær hjelp er en viktig del av utdanningen på International Baccalaureate (IB). Avgangselevene har samlet inn penger og utstyr i to år for å ta med til barn og ansatte ved barnehjemmet som støttes på en helt spesiell måte av IB. Nå nærmer det seg avreise.
-Vi drar fredag 22. februar, og kommer tilbake mandag 4. mars, forteller Carol Skalstad, lærer og reiseleder. Barnehjemmet Botshabelo ligger en times kjøring fra storbyen Johannesburg.

Elevene er naturligvis spente på turen:
-Vi har hørt av de som har reist før, at det er en viktig opplevelse. Det kan føles sjokkerende å møte en så helt annerledes livssituasjon og en annen levestandard, sier Birgir Thomsen, og han prøver å forberede seg på det som venter. De vet at det blir enkle fasiliteter, og mye praktisk arbeid.Rosanna Palmadottir har også prøvd å forberede seg:
-Vi kan ikke være gjester, vi må vi vise respekt og ta del i dagliglivet på barnehjemmet, påpeker hun.
 
Elevene er klar over at barna på Botshabelo har mistet sine foreldre på grunn av AIDS, og at de eldre som bor på et aldershjem i nærheten, har mistet sine barn av samme årsak. Mange bærer på sorg og savn. I Sør Afrika er familiene sikkerhetsnettet, så dette er mennesker i en spesielt sårbar situasjon. Ekteparet som startet opp barnehjemmet, skolen og aldershjemmet, har nå trukket seg tilbake på grunn av alder, og hjelpetiltaket drives av deres barn og svigerbarn.

Bak fra venstre: Rosanna Palmadottir , Birgir Thomsen, Einar Jonsson, Marceli Krogulec, Arman Ahmadzadeh, Cathrine Berg. Foran fra venstre: Camilla Stolen, Ingrid Utseth, Carol Skalstad,

SPENTE: Det nærmer seg avreise for IB-elevene (og lærere). Fredag drar de til Sør Afrika. Bak fra venstre: Rosanna Palmadottir , Birgir Thomsen, Einar Jonsson, Marceli Krogulec, Arman Ahmadzadeh, Cathrine Berg. Foran fra venstre: Camilla Stolen, Ingrid Utseth, Carol Skalstad.

Som vanlig er når man reiser utenlands på besøk, har IB-elevene med seg gaver:-Vi har med oss omtrent like stor pengegave som de to tidligere klassene som har reist, har hatt. For å samle inn disse pengene har vi hatt talentkveld med stille auksjon, vi hadde juleverksted og laget julekort, pakkelapper og syltetøy som vi solgte. I tillegg har vi fått klær, leker og utstyr av venner og kjente som vi skal ta med til barnehjemmet. Vi får en kulturopplevelse for livet, og de vi besøker, får hjelp og utstyr, forteller Ingrid Utseth.
-Det vi tar med oss i år, som er nytt, er noen lap-top'er og en prosjektor, forteller Carol Skalstad. Hun vet dette kommer til nytte på skolen som drives i forbindelse med barnehjemmet.


Les mer om Botshabelo her.

 

Artikkelen ble første gang publisert i februar 2013.


Publisert 18. september 2013, oppdatert 18. september 2013.