Anund til rørlegger-NM 2017

Anund (19) kjemper for Buskerud i rørlegger-NM 2017.

  • Av Anne Elinde Omholdt

Anund er én av fem kandidater som har blitt valgt ut til å delta i NM på grunn av sine ferdigheter. Det er opplæringskontorene i hele landet som plukker ut de beste kandidatene til finalen. Fra 18. til 22. oktober går NM av stabelen under Bygg Reis Deg (landets største byggmesse) i Lillestrøm, der det er forventet et publikum på rundt 45.000. Anund er tidligere elev på Kongsberg videregående skole, hvor han skoleåret 2013-2014 gikk på Vg1 bygg-og anleggsteknikk.

I tillegg til å konkurrere om tittelen som Norgesmester i rørleggerfaget, avlegger han og de andre kandidatene svenneprøven sin foran Bygg Reis Degs store publikum. Det er tøft gjort!

I det siste har det vært mye fokus på å fremme yrkesfagenes status i mediene, noe rørleggerbransjen ser som en svært positiv trend, sier Randi Helen Nodeland, kommunikasjonsrådgiver i Rørentreprenørene Norge (RørNorge). Vi ønsker Anund lykke til og gjengir her et intervju som også blir presentert i fagbransjens eget fagblad.

Hvordan forbereder du deg til NM?

– Jeg prøver å jobbe mot ting jeg kan møte der. Vi vet jo ikke hva vi møter, men jeg er innom forskjellige materialer og måter å løse ting på. Særlig tekniske ting. Jeg øver på byggeplasser der det er mulig, eller på et lager der kan vi bruke utstyr og materiell for å lage forskjellige oppgaver. Spesielt sveisetrening og loddetrening.

Hva er den største utfordringen?

– Det er at man ikke har peiling på hva man møter. Og kanskje folkemengden som man har bak seg under svenneprøven. Men man må vel bare finne sin egen boble og lukke ut det bak og rundt. Det får gå sin gang.

Hvorfor vil du bli rørlegger?

– Jeg hadde lyst til å ta et teknisk yrke. Det som er så gøy med rørleggeryrket er variasjonen og det store spekteret vi er innom. Rørleggerfaget er så stort og det er så mange forskjellige typer rørleggere. Jeg driver mye med sanitær og er innom varmebiten nå, i tillegg varmeanlegg i forskjellige størrelser.

Trives du som lærling?

– Ja, veldig godt. Jeg har hatt en veldig bra læretid i en flott bedrift som det er godt å være lærling i. Du blir sett og får mulighet til å utvikle deg, og det er viktig.

Hva har du vært borti på jobben?

– Jeg er mye på farten, og er sjeldent på samme sted mer enn ei uke. Det synes i alle fall jeg er veldig ålreit, at man er innom mange forskjellige plasser. Sanitær og varme er det jeg jobber mest med.

Hvilke planer har du for fremtiden?

– I første omgang er det å fortsette som rørlegger noen år til og jeg vurderer å ta mesterbrevet. Jeg skal også ta over en gård etter hvert, så da blir det å kombinere yrkene rørlegger og bonde, finne en balanse der etter hvert. Gården ligger syd for Kongsberg i Sandsvær.

Hva liker du å gjøre på fritiden?

– Mye av fritiden går med på gården, og så er jakt en stor hobby. Mye av høsten og vinteren går med til det!

Tror du du har vinnersjanser?

– Hehe, det er noe jeg nesten ikke vil ta stilling til, men jeg håper jo på det. Jeg møter jo opp for å vinne, så i bakhodet ligger det kanskje ei tro på at det er mulig å kan vinne.

  


  


Publisert 1. september 2017, oppdatert 12. juni 2018.