Eksklusivt møte med Eva Joly

Det er ikke hver dag elever fra Kongsberg videregående skole får møte en internasjonal kompromissløs korrupsjonsjeger, som også er thrillerforfatter med virkelighetens storpolitikk som bakteppe i sine bøker. Det skjedde på lørdag, under Kongsberg Krim.

  • Av Anne Elinde Omholdt

Petter Kristian Bay, lærer på Kongsberg videregående skole (KOVS) og engasjert i Kongsberg Krim, hadde et hårete mål om å få Eva Joly til Kongsberg. Joly skriver nå krimbøker, der hun bruker de mange erfaringene hun sitter inne med fra årene som internasjonal korrupsjonsjeger. 

Petter Bay tenkte at dersom Eva Joly takket ja til Kongserg Krim, så måtte også noen elever få møte henne. Bay lyktes i å få Joly til Kongsberg, og forrige lørdag holdt han et timelangt bokbad i anledning hennes seneste bok. Riktignok ble det snakk om mer enn selve boken. Jolys besøk gav en unik mulighet for et innblikk i en hverdag få har opplevd maken til. Joly fortalte om sin karriere fra hun begynte som au pair i Paris som attenåring, så møtte hun mannen Pascal Joly, fikk barn og studerte jus. Hun forklarte st det ikke var noen selvfølge at en kvinne fra Norge skulle gjøre karriere i Frankrike på den tiden, og slett ikke innenfor det juridiske fagfeltet. Takket være gode ansettelsesrutiner, hvor ingen visste hvem som stod bak opptaksprøvene, fikk hun muligheten. Hun ble offentlig kjent da hun som forhørsdommer hos statsadvokaten i Paris arbeidet med den såkalte "Elf-saken", 90-tallets mest omfattende korrupsjonssak. Det var stort å intervjue Eva Joly i en fullsatt Sølvsal på Kongsberg Musikkteater, sa Bay etterpå.

Sammen med lærer Erik Høivold, planla Bay at elever med programfag politikk og menneserettigheter, skulle få møte Joly. Elevene forberedte spørsmål, og i etterkant av det formelle programmet fikk elever og lærere et ekslusivt møte med Joly. Elevene var godt forberedt og stilte gode spørsmål. Blant annet utfordret de Joly til å si noe om dagens demokrati, som noen hevder er under press. Joly delte sine betraktninger, både forankret i hennes tidligere erfaringer fra korrupsjonsaker og fra hennes politiske karriere de seneste årene. Som kjent stilte Joly som presidentkandidat i Frankrike i 2012. Det ble et direkte og nært møte, hvor Joly tok seg god tid til å besvare elevenes spørsmål.

Eva Joly og elever fra KOVS

Eva Joly og lærere ved KOVS

Eva Joly og Erik Høivold


Publisert 31. oktober 2018, oppdatert 2. november 2018.