Ekstrem fysikk og filosofi i forening

På nyåret reiser en gruppe elever og lærere fra Kongsberg videregående skole (KOVS) til Cern, den europeiske organisajon for kjernefysisk forskning.

• Av Anne Elinde Omholdt

Det er elever som har fysikk 2, og elever som har faget historie og filosofi som reiser på denne ekskursjonen til Sveits, for å få et innblikk i det aller nyeste innen kjernefysisk forskning.

Faglærer i fysikk ved KOVS, Hanne Dokka forteller at turen til Cern først og fremst skal gi elever et innblikk i autentisk, høyteknologisk forskning i et internasjonalt miljø. Hvorfor CERN? Jo fordi CERN er verdens største forskningsinstitutt innen fysikk, de driver ikke-militær forskning og innovasjon og er et samarbeidsprosjekt med over 80 involverte land. CERN driver grunnforskning innen områder som partikkelfysikk, medisinsk fysikk og kjernekjemi. De har stått for innovasjoner som world wide web, PET-scannere og touch screeens, sier en engasjert faglærer Dokka.

Lokalt næringsliv bidrar til at turen lar seg gjennomføre. Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) mener turen er et godt og viktig initiativ, og støtter ekskursjonen med 10.000 kr. KDA invester i utdanning gjennom støtte til relevante skole- og studentprosjekter hvor målsetningen er å motivere ungdom til å velge teknologifag. Elevene er veldig glade for at lokalt næringsliv støtter turen, og ønsker å rette en takk til KDA. Jeg syntes det er kjempeflott at det lokale næringslivet engasjerer seg i utdanningen til elevene i Kongsberg. Ved å støtte denne ekskursjonen skaper de forhåpentligvis en enda større forståelse og interesse av fysikkfaget, slik at vi flere fortsetter med denne typen utdanning, sier fysikkelev Andrea Vanebo.

Så hvor kommer filosofien inn? Forskningen som foregår på Cern kan forandre menneskenes syn på verden for alltid. Derfor er det viktig å stille spørsmål, noe elevene som tar faget Historie og Filosofi skal få trene på i løpet av turen.

Hvilke forventinger har elevene til turen? Jeg tror det kommer til å bli en lærerik og spennende tur. Det er gøy å få lov til å bli med et sted der man ser at folk faktisk jobber med fysikk og det praktiske rundt dette. Vi er heldige som har muligheten til å få delta på dette og det vil forhåpentligvis være en ekstra motivasjon i faget, sier fysikkelev Helene Eger. Jeg tror det blir en kjempefin tur. Opplegget ser ut til å være veldig bra, og vi har mye spennende på programmet for dagene i Sveits. Det blir nok veldig bra faglig, og ikke minst veldig sosialt med klassen som drar dit. Vi har mye spennende å glede oss til, sier Andrea Vanebo.

Lærere som deltar på turen blir Tom Andre Hansen, Jan Erik Auen og Hanne Dokka. Leder for realfag ved KOVS, Gry B. Fossan, og Otto Waaraas med studenter fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN) deltar også.

Publisert 18. desember 2018, oppdatert 18. desember 2018.