Påskelektyre for krimelskere

Selv om vi nå har hytteforbud, kan vi likevel fortsette tradisjonen med å nyte en god krimbok i påsken.

  • Av Anita Jakovesi

Hvis du finner en bok å låne, er det bare å stikke innom Maurits Hansen i løpet av uken.

Maurits biblioteket er åpent kl. 9-14.

Dette er en liten smakebit på hva vi har å tilby på skolebiblioteket.


Noen norske krimforfattere

Jørn Lier Horst: Den erfarne etterforskeren William Wisting og hans nysgjerrige journalistdatter Line. Har drapssaker som ikke viser mye detaljer rundt blod og gørr, men viser realistisk politiarbeid. Bøker som du sluker lett på en dag.

Anbefaling: Hulemannen (for de som ønsker å lese boken tv-serien var basert på) eller Det innerste rommet

Tom Egeland: Ønsket du noen gang å være som Indiana Jones eller løse mysterier som i Da Vinci-koden, vil bøkene om Bjørn Beltø passe for deg. Her er det jagende action, religiøse mysterier og tvilsom vitenskap i fleng.

Anbefaling: Codex


Jo Nesbø
: Har den tradisjonelle alkoholiserte politimannen, Harry Hole, som er av og på flaska. Hardbarka politikrim med seriemordere. Bøkene blir bare tykkere og titlene kortere.

Anbefaling: Kniv

Unni Lindell: Kvinnelig hovedperson som har problemer med alle typer relasjoner. Driver selvstendig etterforskning og havner konstant i trøbbel. Syntes du Cato Isaksen var en typisk middelaldrende hvit mann, vil du like Marian Dahle.

Anbefaling: Jeg vet hvor du bor

Trude Teige: Journalistkrim med dagsaktuelle temaer. Vi følger Kajsa Coren i hennes jakt på sannheten. Her er kvinner i sentrum i sakene og vi har det vi kaller «krim med mening».

Anbefaling: Aldri tilgi (Me-Too debatten)


Noen nordiske krimforfattere

Jussi Adler-Olsen: Cold-Case krim i Danmark. Avdeling Q i København tar for seg de grove, uløste sakene. Etterforskeren Carl Mørck (gretten og innesluttet) kjemper mot systemet for å løse saker med begrensede ressurser og to medarbeidere.

Anbefaling: Kvinnen i buret

Lars Kepler: Bøkene om Joona Linna får deg til å holde pusten i spenning og tar nattesøvnen fra deg. Her kan man diskutere om de er for intense eller for makabre. Liker du «koselig» krim med engelske etterforskere på landsbygda, så er Lars Kepler ikke noe for deg.

Anbefaling: Lazarus

Stefan Ahnhem: Psykologisk krim med etterforskeren Fabian Risk. Dette er intense bøker, hvor etterforskerne jobber mot klokken for å fange seriemorderne. Hver gang man tror man har svaret, blir sannheten snudd på hodet, og vi er tilbake på start.

Anbefaling: Offer uten ansikt

Camilla Grebe: Ønsker du å lese krimbøker som vekker en ettertanke? Camilla Grebe bruker bøker til mer enn å bare å skrive krim. Her får du en dose samfunnskritikk med i slengen.

Anbefaling: Husdyret

Camilla Läckberg: Krimdronningen fra Sverige har laget en «sagaserie» om Erica Falck. I en lang serie med bøker følger vi familien og omgangskretsen til Erica i en liten svensk kystby. Her er det ikke forbrytelsene som er i sentrum, men relasjonene og livene til de som bor her.  

Anbefaling: Isprinsessen

Svensk nykommer: Stina Jackson

Boken Sølvveien er debutantboken til Stina Jackson. Dette er en krim som først og fremst handler om tap og hva den gjør med de som sitter igjen. Sorg over en savnet datter som forsvant sporløst, og en far som ikke klarer å gi opp å lete. En gripende debutbok verdt å sjekke ut.


Publisert 30. mars 2020, oppdatert 2. juni 2020.