Vg2 glassfag

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com

 

 Elev på glassfag skjærer i glass

Undervisningssted: Kongsgårdmoen


Arbeidsoppgavene for en glassfagarbeider består i dag av mye mer enn reparasjon og innkitting av glass i gamle vinduer. Dagens glassfagarbeider lager de mest utrolige konstruksjoner i glass, som folk flest ikke trodde var mulig. I dag er man i stand til å bygge det meste med glass, som f eks. trapper og rekkverk, glasstak, gangbroer, hele glassfasader og sågar gulv av glass. Glassfagarbeideren arbeider ofte med fasader, dører og vinduer i glass og aluminium. Noen jobber med utskifting av glass i transportmidler, glass til dekor og utsmykking, herunder fusing (smeltet glass), sandblåsing, blyinnfatning og glassglassmalerier, samt innramming av bilder og kunst. 
Glassfagsenteret på Kongsgårdmoen er glassbransjens eget kurs- og opplæringssenter, og tilbyr en helhetlig opplæring som ivaretar alle delene av læreplanen i glassfaget. Dette sikrer både lærlingen og bedriftene at det gis opplæring i hht. gjeldene krav og retningslinjer for faget. 

Elev fra glassfag kitter vindusglass

Glassfaget er sammensatt av flere ulike fagområder som: 
Glassmesterarbeid: Går i hovedsak ut på skjæring, bearbeiding av glass plast og aluminiumsprofiler, samt uføre service, reparasjon og vedlikehold av glass i interiør og eksteriør i både bygninger og transportmidler.
Industriell isolerglassproduksjon: Utføres med moderne produksjonsmaskiner i store anlegg, som produserer isolerglass og ved hjelp av ny teknologi blitt mulig å utvikle integrerte tilleggsfunksjoner i glasset som blant annet ivaretar effektiv energisparing, lydisolering, brann – og sikkerhetsaspekter med mer.
Industriell sliping og bearbeiding: Foregår i store anlegg som har spesialisert seg på sliping av speil og glass i ulike fasonger og størrelser, samt produksjon og bearbeiding av ulike typer spesialglass som for eksempel herdet og laminert glass, i tillegg til preging av glasset med silketrykk, sandblåsing, etsning både til transportmidler, bygg- og møbelindustrien.
Fasadebygging: Går i hovedsak ut på produksjon og sammensetting av dører, vinduer tak og fasadekonstruksjoner i aluminium, PVC og stål, til næringsbygg som for eksempel; Gardermoen flyplass, Telenor bygget osv.
Innramming: En kreativ del av faget som krever god form og fargesans. Arbeidene består av innramming av alt fra plakater, fotos, uerstattelig verdikunst og objekter, i tillegg til håndtering, oppbevaring og montering av disse.
Bilglassmontører: Utfører reparasjoner og utskifting av frontruter, bak- og sideruter i alle typer person- og varebiler, samt montering av glass til busser, båter m.m.

Opptakskrav er Vg1 bygg- og anleggsteknikk.

Les mer om glassfaget her.

Les mer om opplæringen for glassfag her

Se årsplan for Glassfag her

Elev fra glassfag monterer vindu


Publisert 5. juni 2013, oppdatert 10. juni 2016.