Håndverk, design og produktutvikling

 

Undervisningsted: Tinius

Håndverk, design og produktutvikling VG1

Håndverk, design og produktutviling passer for deg som er kreativ og liker i å arbeide med hendene. Kanskje du kan tenke seg et yrke innenfor design, mote, interiør, som frisør, kostymesyer eller lignende i framtiden?

Håndverk, design og produktutvikling gir mulighet for utdanning med fag- eller svennebrev innen et av ca. 40 design og håndverksyrker.

Om du planlegger høgskoleutdanning på sikt, kan håndverk og produktutvikling være riktig løp mot generell studiekompetanse for deg som synes skoledagen fort blir for teoretisk.

Dine muligheter:

Opplæringen skal gi deg praktisk erfaring med produksjon og grunnleggende arbeid innen norske design- og håndverksyrker. Opplæringen skal bidra til videreføring og fornying av håndverkstradisjoner, og til å sette fokus på design og produktutvikling. Gjennom opplæringen skal du utvikle praktiske ferdigheter, få faglig innsikt, reflektere og lære deg kritisk vurdering. Opplæringen skal bidra til at du utvikler flerfaglighet og allsidighet. Praktisk arbeid sammen med andre skal fremme kommunikasjonsferdigheter og forståelse for ulike kulturer.

Opplæringsløp:

Se informasjon på vilbli

Slik arbeider vi:

Designprosessen står sentralt hos oss. Vi jobber med små og store prosjekter gjennom skoleåret hvor du utvikler gode evner innen form og farge. Du får erfaring med bruk av ulike teknikker, metoder og verktøy og får eksperimentere med ulike materialer som leire, tre, tekstil, papir, metall, glass m.m. Gjennom opplæringen vil du utvikle ferdigheter og kompetanse både gjennom teori og praksis. Når du jobber på tvers av fagene klarer du bedre å se sammenhenger. I YFF er det mulig å få periodevis arbeidspraksis i bedrift.

Foto: Liv Jorunn Helgestad

Fag du møter:  

På Vg1 har du programfagene Produksjon 12 timer i uken og Kvalitet og dokumentasjon 5 timer i uken. Du har i tillegg Yrkesfaglig fordypning (YFF) 6 timer i uken. Fellesfagene på vg1 er norsk 2 timer, engelsk 3 timer, matematikk 3 timer, naturfag 2 timer og kroppsøving 2 timer
Fellesfag på VG2 er norsk, engelsk, samfunnsfag og kroppsøving.

smørekniver, elevarbeid

Foto: Anne Berit Omholdt

Viktig å tenke på:

Ønsker du en kreativ hverdag og liker å jobbe med hendene. Liker du å fordype deg i oppgaver over lengre tid og har lyst til å lære basisferdigheter som designere og håndverkere har god bruk for. Praktisk arbeidslyst, tålmodig og ha respekt for andre mennesker er viktig for å trives.

Hva kan du bli?

Noen av fagene du kan ta fagbrev eller svennebrev i er:

Frisør

Blomsterdekoratør

Kjole- og draktsyer

Skomaker

Gullsmed

Møbelsnekker

Smed

Urmaker

Bunadstilvirker

Taksidermist

Salmaker

Maskør og parykkmaker

samt mange flere yrker….

Følg Facebook - gruppen vår

Les mer om design og håndverk her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Publisert 25. oktober 2012, oppdatert 22. januar 2020.