Design og håndverk

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com

Undervisningsted: Tinius

Design og håndverk VG1

Design og håndverk (DH) passer for deg som er kreativ og liker i å arbeide med hendene. Kanskje du kan tenke seg et yrke innenfor design, mote, interiør, som frisør, kostymesyer eller lignende i framtiden?

DH gir mulighet for utdanning med fag- eller svennebrev innen et av ca. 40 design og håndverksyrker.

Om du planlegger høgskoleutdanning på sikt, kan DH være riktig løp mot generell studiekompetanse for deg som synes skoledagen fort blir for teoretisk.

Dine muligheter:

Opplæringen skal gi deg praktisk erfaring med produksjon og grunnleggende arbeid innen norske design- og håndverksyrker. Opplæringen skal bidra til videreføring og fornying av håndverkstradisjoner, og til å sette fokus på design og produktutvikling. Gjennom opplæringen skal du utvikle praktiske ferdigheter, få faglig innsikt, reflektere og lære deg kritisk vurdering. Opplæringen skal bidra til at du utvikler flerfaglighet og allsidighet. Praktisk arbeid sammen med andre skal fremme kommunikasjonsferdigheter og forståelse for ulike kulturer.

Opplæringsløp:

Etter ett år på Vg1 kan du velge mellom flere Vg2 løp som Frisør, Design og tekstil, Ur- og instrumentmaker, Blomsterdekoratør, Interiør og utstillingsdesign med flere. Du kan også velge Barne- og ungdomsarbeider eller IKT- og servicefag som er kryssløp fra andre Vg1-løp. Etter Vg1 og Vg2 kan du være lærling i to år innen det fagområdet du har valgt, for eksempel Kjole og draktsyer hvis du har gått vg2 Design og tekstil som er en av linjene vi kan tilby i Kongsberg. Læretiden avsluttes med en fag- eller svenneprøve. Du kan gå Vg3 påbygging for å få generell studiekompetanse istedenfor å gå ut i lære eller etter endt læretid. Etter VG3 påbygg kan du å ta en høgskoleutdanning.

Slik arbeider vi:

Designprosessen står sentralt hos oss. Vi jobber med små og store prosjekter gjennom skoleåret hvor du utvikler gode evner innen form og farge. Du får erfaring med bruk av ulike teknikker, metoder og verktøy og får eksperimentere med ulike materialer som leire, tre, tekstil, papir, metall, glass m.m. Gjennom opplæringen vil du utvikle ferdigheter og kompetanse både gjennom teori og praksis. Når du jobber på tvers av fagene klarer du bedre å se sammenhenger. I YFF er det mulig å få periodevis arbeidspraksis i bedrift.

Foto: Liv Jorunn Helgestad

Fag du møter:

På Vg1 har du programfagene Produksjon 12 timer i uken og Kvalitet og dokumentasjon 5 timer i uken. Du har i tillegg Yrkesfaglig fordypning (YFF) 6 timer i uken. Fellesfagene på vg1 er norsk 2 timer, engelsk 3 timer, matematikk 3 timer, naturfag 2 timer og kroppsøving 2 timer
Fellesfag på VG2 er norsk, engelsk, samfunnsfag og kroppsøving.

smørekniver, elevarbeid

Foto: Anne Berit Omholdt

Viktig å tenke på:

Ønsker du en kreativ hverdag og liker å jobbe med hendene. Liker du å fordype deg i oppgaver over lengre tid og har lyst til å lære basisferdigheter som designere og håndverkere har god bruk for. Praktisk arbeidslyst, tålmodig og ha respekt for andre mennesker er viktig for å trives.

Hva kan du bli?

Noen av fagene du kan ta fagbrev eller svennebrev i er:

Frisør

Blomsterdekoratør

Kjole- og draktsyer

Skomaker

Gullsmed

Møbelsnekker

Smed

Urmaker

Bunadstilvirker

Taksidermist

Salmaker

Maskør og parykkmaker

samt mange flere yrker….

Følg Facebook - gruppen vår

Les mer om design og håndverk her

Publisert 25. oktober 2012, oppdatert 21. februar 2017.