Vg2 design og tekstil

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com

søm på design og tekstil

Foto: Jenny Ulstein

Undervisningssted: Tinius

Er du interessert i klær, mote, tilbehør som vesker eller hatter, interiørtekstiler, saler til hester, eller bunader? Kanskje er spesielt interessert i cosplay og kan tenke deg å sy kostymer?
Hvis noe av dette appellerer til deg, vil design og tekstil være et naturlig valg!

På VG2 design og tekstil vil du blant annet lære å sy og designe klær som passer deg selv eller en kunde.

Mange velger påbygg etter VG2 design og tekstil og får generell studiekompetanse som åpner for videre studier ved høgskoler.
Du kan også gå i lære innenfor att av fagområdene som ble nevnt ovenfor. For eksempel som kjole og draktsyerlærling hos en klesdesigner eller som lærling i en bedrift som syr bunader.

Hva lærer du på vg2 design og tekstil?

Vi har fokus på å gi gode basiskunnskaper som gir stor breddekompetanse slik at du kan få et godt grunnlag for videre fagstudier. Det skal være nyttig kunnskap både til deg som ikke vet hva du skal bli og til deg som har klare ambisjoner.

Design står sentralt hos oss, og elevene lærer å utrykke seg gjennom blant annet motetegning, moodboards og arbeidstegninger. Du vil lærer metoder for å kommunisere med kunder og for videre produksjon. Vi arbeider både med digital tegning og tegneteknikker for hånd.

Som elev hos oss lærer du om trender i tiden og om motehistorie.

Du får opplæring i søm av klær og andre ulike tekstile teknikker som strikkemaskin, farging, silketrykk, veving osv. Du lærer også om egenskapene til ulike tekstile materialer og hvordan de kan brukes.

Farge- og formsans er viktig i arbeidet med tekstilfagene og vil også være en viktig del av opplæringen.

Vi samarbeider med og besøker lokale bedrifter, besøker blant annet kostymeavdelingen i Operaen i Oslo og reiser til stoffbutikker og messer som en del av opplæringen.

Som elev hos oss har du rett på utstyrsstipend fra statens lånekasse for utdanning og får en meget gunstig materialpakke med sømutstyr og materialer som brukes gjennom skoleåret. Vi har stort verksted og du får tilgang på egen symaskin gjennom hele skoleåret.

Mer om programfagene:

Produksjon og materialer
Programfaget handler om å arbeide praktisk, sy, lage produkter. Bruke både tradisjonelle og moderne håndverksteknikker. Sy, lage av mønster og maler er en stor del av faget. Lære om, og bruke ulike tekstile materialer, maskiner, redskaper og utstyr for måling og tilpasning.

Design og produktutvikling
Programfaget handler om å designe, utvikle produkter, dokumentere og presentere tekstilfaglige produkter og tjenester. Kreativitet og arbeid med form, farge og funksjon er viktig her. Kommunikasjon med kunder og samarbeidspartnere. Bruk av digitale verktøy og ulike metoder for visualisering, presentasjon og dokumentasjon av idé, produkt, tjeneste og prosess inngår også i programfaget.

Prosjekt til fordypning
Her får du prøve deg på noen av de ulike fagretningene som bygger på Design og tekstil. Det jobbes med kompetansemål hentet fra Vg3.

Publisert 25. oktober 2012, oppdatert 19. september 2018.